Vinterskugge

Igårkväll såg jag någonting bland plantorna..

Blondie har börjat gro!
Tog bara 10 dagar, vilket är ett rekord bland våra växter.
Bara en planta än så länge, men kan ju hoppas att resten av de två fröna också visar sig snart.
Sedan får ju gärna den okända arten som vi döpt till "Devils Reject" också visa sig snart.

Här kommer också en bild på snyggingen, Blue Christmas, bara för den är så himla snygg.

The Ventriloquist

Igår var vi och köpte lite godsaker.


Tänkte försöka odla lite gurka och sockerärtor.
Vi vet att vi egentligen inte borde odla mer eftersom vi inte har så mycket plats att ha alla de vi redan odlar.. Men det här med att gro sina egna plantor är verkligen beroendeframkallande.

Här är förresten en bild på en gurkplanta min mamma odlade förra året, tror att hon tog ett frö från en vanlig gurka och hade det i jord bara:

Rätt stor, ungefär som en vanlig gurka.
Nu är ju inte de vi tänkte odla riktigt samma sort, utan de blir ju ganska mycket mindre.

Vi köpte också lite mer samtidigt, nämligen de här:


Lite blompinnar, som vi tänkte använda till att bygga en klättervägg åt sockerärtorna och kanske gurkorna med om de behöver det. Sen kanske jag kan använda de till att bygga ett växthus.. men får ju se om det blir något gjort av den idén eller inte.
Vi köpte också krukor till de större plantorna. Blir nog att de får flytta till dessa tidigare än vi först trodde.

Cayenne Long Slimsen växer upp mer och mer. Får se när det nu blir de får flytta, tillsammans med Tiny Timsen.

Vi köpte bara 8x8 eftersom vi inte vill att de ska växa för fort, det är ju fortfarande ganska kallt ute och vid fönstret, så blir de för stora för hyllan för tidigt så vore det ju inte så bra, rent värmemässigt.
Kanske blir 11x11 efter det, om vi inte flyttar de till slutkrukorna direkt efter 8:orna.

Carry on Breathing

Igår "möblerade" jag om lite hos plantorna. Tog bort kartongen som de hade bakom sig, satte upp lite plast istället(som skyddar väggen från vattenstänk) och satte tidningspapper under dem för att inte hyllan ska få jord på sig.
Dessutom flyttade jag runt plantorna lite, så att de större sitter bak och de mindre längre fram så att de ska få mer ljus på sig.



Här är en bild på hyllan de sitter på.

Inom några veckor så tänkte vi ge de större plantorna nya, större krukor som de får växa lite till i, då ska vi också plantera de längre ner i jorden så att de blir mer stadiga.
Då tänkte vi också flytta några av plantorna till hyllan högre upp.
Sen när det blir lite varmare så tänkte vi flytta några av dem till fönstret.
Ska fråga några vänner snart ifall de kan tänka sig att få en chili- eller tomatplanta eller två så att vi inte har alldeles för trångt överallt då plantorna växer upp.
Blir lite mer sugen på att hitta större lägenhet nu när det är så trångt här hemma..

Tänkte ta och presentera våra plantor så som de ser ut nu, så man får en bättre helhet över hur vår odling ser ut.

Cayenne Long Slim


Dessa har vi 5 stycken av. Alla är ungefär såhär stora, förutom en som är så liten så vi trott att den inte skulle klara sig, men den försöker växa till sig, så vi får se om det blir något av den eller inte.
En liten bild på mini-Cayennen:


Tiny Tim


Även om det inte är en chiliplanta, utan en tomatplanta, så är Tiny Tim jätten bland plantorna.
Det är också den sorten som vi har flest av, sex stycken.
Hade önskat att alla var lika stora, men även här har vi en som är lite mindre än resten.


Fenir

Här är en av sorterna som vi, tyvärr, bara har en av eftersom det andra fröet som vi sådde inte ville gro.

Blue Christmas

Denna har ju setts rätt flitigt i bloggen på senaste tiden, men tycker att man inte kan se nog av den ändå.
Två stycken av denna sort har vi och vi hoppas att de båda växer upp till att bli stora och fruktbärande plantor.

Kali Mirch

Ännu en sort som vi bara har en utav. Också en av plantorna som jag klumpigt nog råkade skada ett av bladen på.. men lyckligtvis så växer den ändå.

Monkeyface

Två stycken Monkeyface. Ska bli skojigt att se frukten som dessa ger till slut, tyckte de såg otroligt knasiga ut på bilderna jag sett av dem.

Utöver dessa så har vi ju Blondie och "Devils Reject", som är en okänd sort som vi döpt själva. Men dessa har inte börjat gro än. Förhoppningsvis så växer alla fröna, då blir det tre stycken Blondies och två stycken Devils Reject.

Rebel Within

Är lugnt här hemma hos Chili con Carnage-familjen.
Plantorna växer och vi väntar på att Blondie och "Devils Reject" ska våga gro, hoppas på att det går bättre denna gången.
De sitter där på hyllan, som vanligt.

Kartongen bakom plantorna är där för att man inte ska råka få vatten på tapeterna.

Tog av plastfolien från dem eftersom den ändå inte gjorde så stor nytta nu när plantorna växt så pass högt upp som de har.
Borde flytta isär de större från de mindre, så de mindre får vara lite i plast tills det är försent.. Men just nu känns det som det är alldeles för mycket jobb, med att montera upp lampor och flytta böcker och sådär.

Har inte gjort något växthus som jag hade tänkt, mest för att tidningspappersidén jag hade inte funkade så bra i praktiken som den gjorde i huvudet..
Kanske provar igen om jag får tag på pinnar, borde ändå införskaffa lite blomsterpinnar eftersom snart behöver kanske plantorna lite stöd. Men får se hur vi gör med det.
Hade varit trevligt om man hade kunnat gå ut och letat efter pinnar från naturen, men nu är det ju som det är.. det här med vintern..


Jag har en känsla av att Blue Christmas kommer vara snyggingen bland chiliplantorna i år. Såhär ser en av de ut än så länge:

Den andra har inte växt riktigt så mycket, man ser början på ett tredje blad, men inte så mycket mer än så.
En riktig snygging i alla fall.

Funderar på om man borde hitta på namn åt plantorna sen, som vi gjorde med chiliplantan för något år sedan. Men det får vi nog göra först då vi bestämt oss för vilka vi ska behålla själv och vilka som ska ges bort, om nu någon är sugen på en chili- eller tomatplanta bland vännerna/familjerna.

Cayenne Long Slimsen växer och växer.

Our Astral Circle

Plantorna växer på som de ska, blir större och bokhyllan där de står blir grönare varje dag som går.

Blue Christmas som hade ett skadat blad växer den med och blir snyggare varje dag som går. Man ser också hur fler blad börjar växa fram.


Resten av senaste sådden växer bra de med, konstigt nog så känns det som de har växt otroligt mycket fortare än första sådden, åtminstone sen de tittat fram från under jorden.
Här har vi Monkeyface som har otroligt fina blad redan nu.


De äldre chilisarna börjar se ståtliga ut. Jag gillar den gröna färgen på Cayenne Long Slimsen.


Men tomaterna är ändå de som växt fortast och blivit störst.


Här har vi en rolig bild på något vi inte riktigt vet vad det är. Är en av Tiny Timsen (tomatplantorna) som har någonslags miniväxt fast på foten. Verkar inte göra så plantan växer mer sakta eller liknande, så känns inte som vi måste ta bort den eller sådär. Men söt är den iaf.


Och slutligen en gruppbild på hela skaran!


Hard Wired

Jag skrev ju i förra inlägget att vi skulle omplantera, eller "omskola" som jag läst att det egentligen heter, våra större plantor såsmåningom.. Men vi kunde inte låta bli att göra det igår när vi ändå hade tid över till det.

Sådde om Blondie och Devils Reject(den okända chiliarten) på samma gång, använde 50/50 såjord och blomjord denna gång eftersom vi misstänkte att såjorden var anledningen till den dåliga grodden senaste sådden.
Det konstiga då vi sådde om var att vi inte hittade fröna i gamla jorden.. Kanske bara hade blivit missfärgade så de blandade sig med jorden.
Nu får alla hålla tummarna, för Blondie är en av chilisorterna som vi verkligen vill ska börja växa.

Omskolningen gick bra och idag så ser plantorna glada ut. Var lite rädd för att de skulle verka hängiga och kanske tycka att det var för tidigt att flytta till egna krukor, men jag tror de mår bra.

Här kommer lite bilder!



Måste börja leta efter större krukor också, så de kan flytta till större när det är dags för det.

Söndra och Härska

Det har fortfarande inte växt något på Blondie eller Devil's Reject, så det blir nog att så nya frön av dessa sorter snart och hoppas på att de ska börja växa istället.



Känns som senaste sådden gick mycket sämre än den första vi gjorde. Då växte 11 av 12 frön fram, nu har bara 6 av 12 tittat fram än så länge och det känns som det inte kommer titta upp några fler från den längre.. Fast vi trodde ju också att senaste sådden blev helt misslyckad så inga av fröna skulle bli till plantor. Så vi får se efter nu ifall det ändå kommer fram något även om det ser brunt ut.

Tomatplantorna har blivit enorma nu! Får nog flytta de till egna krukor snart.


På denna bild så ser det ut som den större plantan stjäl näring från den lilla så den inte växer.. och så kan det ju vara också. Får se om den lilla växer mer då den får en egen kruka till slut.

Cayenne Long Slimsen växer på de med, snart ser de sådär söta ut som jag tycker de gör vid en viss storlek!

Blir nog att separera de med såsmåningom.

En rolig grej är att Blue Christmas har växt tillräckligt stor för att bladen ska ha fått färg nu. Ska bli spännande att se när den blir lite större och har fler blad.

Råkade klämma ena bladet mellan två krukor under vattningen härom dagen, därför det är en liten skada där. Men plantan verkar inte bry sig så värst mycket om den utan växer som den ska ändå.

Har lite funderingar på att bygga ett växthus för de stora plantorna så de har rum att växa på.. Tänkte använda mig av plastfolie och "pinnar" gjorda av tidningspapper och snöre.. Får se hur det bygget går ifall jag påbörjar det. Kanske dokumenterar det och lägger upp på bloggen sen!

The Great Annihilator

Är ganska knäppt hur fort de nya plantorna växer.
Nu har även Fenir tittat upp från under jorden, bara Blondie och Devils Reject som inte synts till än, men just nu är vi väldigt optimistiska och tror att de nog också kommer kika fram till slut.

Här är några bilder från imorse, ungefär 24 timmar efter bilderna i förra inlägget. Rätt mycket skillnad!


Ska nog vänta på att flytta de större plantorna till egna krukor tills de växer till sig lite till.
Får bara hoppas att inte rötterna växer ihop och gör flytten alldeles för svår.

Lift Your Skinny Fists Like Antennas to Heaven

Just när man börjat tappa hoppet så händer detta!



Små början på plantor på både Blue Christmas, Kali Mirch och Monkeyface! Kanske börjar komma upp på resten också under dagen? Kan ju alltid hoppas!
Nu kan man ju andas ut, ännu en gång har man blivit bländad av att andra skrivit om hur tidigt deras plantor tittat fram och trott att det varit något fel med dessa.

When The Kite String Pops

Fortfarande inga plantor synliga på de nyaste fröerna. Börjar nästan luta åt att vi får plantera nya frön, kanske i annan jord och hoppas på det bästa. Kanske prova salpeterlösning eller något, jag vet inte.

Dumt är det åtminstone.

Provade att ha plastfolie över både plantorna och fröerna för att få det som ett slags budgetväxthus, men det verkar inte ha hjälpt något med att få fröerna att gro..
Dock har de färdiga plantorna fått en växtspurt nu! De växer som bara den och får nya blad hela tiden.
I helgen får vi nog separera de som har två plantor i varje kruka, så de får egna att växa i tills vi skaffar oss lite större krukor för dem att bo i.


Detrimentalist

Nu är vi på 14:e dagen efter sådden och vi väntar fortfarande på att fröerna ska visa sig.
Blir ju lite avundsjuk när man läser på olika forum och läser om folk som fått fram sina plantor på mindre än en vecka..
Känns som fröna vi fick från örtagården antingen tar väldigt lång tid på sig att titta fram, eller så var såjorden vi använde oss av inte så bra.. Jag gissar på andra alternativet.
Om de inte börjar kika fram inom en vecka så ska vi nog prova på att ha fröna i salpeterlösning innan sådd och hoppas på att det fungerar istället. Annars får vi ta annan jord.
Lyckligtvis så var vi ju ganska tidigt ute med den första sådden, så finns ju fortfarande tid kvar innan det är "försent", men det är ju lite frustrerande att sitta och vänta och vänta, utan att något händer.

Visserligen så växer ju de äldre plantorna som de ska. En av chiliplantorna har börjat få ett nytt blad och resten växer på som de ska.




Tomatplantorna växer på de med, känns som det inte är länge kvar tills man borde plantera om de i större krukor.



Hyllan börjar bli väldigt grön också.



Nu ska vi hålla tummarna för att nästa gång jag uppdaterar så har de nya chilisarna äntligen börjat titta fram.

The Candlelight Years

Idag fick vi de nya glödlamporna som vi tänkte ha till plantorna.



Har för mig att försäljaren kallade dem för "dagsljuslampor".
Får hoppas att han inte hittade på att de skulle vara lite bättre för växter än de vanliga lågenergiglödlamporna vi hade, annars får vi använda de för att få bort vinterdeppen man har efter att det än en gång börjat snöa, för säkert miljonte gången denhär vintern..
Tycker faktiskt det räcker med snö nu så att man kan ha plantorna i fönstret.

Vi har två identiska lampor, men just nu använder vi bara en av dem, men såsmåningom då växterna växer till sig lite och måste flyttas till lite större yta så ska vi nog börja använda oss av den andra lampan med.

Blev lite bättre ljus nu för bilderna också märkte jag, men det viktigaste är ju att de gröna små barnen tycker om den.
Här kommer lite bilder efter kvällsvattningen.



På sista bilden kan man se att chilisarna också börjar få lite fler blad.
Eftersom de nästan verkar växa till sig mest under natten så kanske det kommer finnas ett stort blad där imorgon då man vaknar.

Man ser rätt stor skillnad på tomatplantorna och chiliplantorna nu, tomatplantstjälken är mer fjunig medans chilisarnas är kala. Bladen på chilisarna är också mer blanka och avlånga är tomaternas.

Snart är det nog dags att börja småsjunga för dem så att de växer lite fortare.
Kanske inte riktigt fungerar, men det KÄNNS då som om de växer pyttelite fortare då man gör det.

De senast sådda har inte synts till än.
Jag vet att det fortfarande finns mycket tid kvar tills de "ska" titta fram, men det känns alltid lite jobbigt då man funderar på om de kommer växa alls eller om man måste omplantera nya frön eller om man helt enkelt bara ska strunta i allting..
Det sistnämnda kommer vi ju förstås inte göra, viljan att få superchilis är allt för stor för det!

Slow burning lights

Det händer inte så jättemycket bland chilina eller tomaterna just nu, förutom att tomatplantorna börjar få fler blad.


Vi väntar väl mest på att fröna vi fick i jord senast ska titta fram, för de är egentligen de som är mest intressanta. Ska bli spännande att se hur de ser ut, särskilt de som inte riktigt ser ut som "vanliga" chilis, t.ex. Kali Mirch som ska ha svarta frukter innan de mognar.
Lär ju inte vara förrän i sommar som frukterna börjar synas dock

Det tog ju ungefär 12 dagar innan första plantan tittade fram senast, så inom en vecka så borde man se lite resultat, får man hoppas.
Så får vi se om såjorden vi använde nu gör någon skillnad mot den vanliga blomjorden vi använde till de plantorna som redan växt fram lite.

Och så en liten bildbomb på hur alla ser ut än så länge, enjoy!



RSS 2.0